lauantai 24. maaliskuuta 2018

Kissa

Tuossa päivänä eräänä, pienimuotoista siivousprojektia suorittaessani, löysin laatikollisen takavuosien Suuri Käsityö -lehtiä. Niitä tuli siinä hieman selailtua kun bongasin sarjan suomalaisista kotikissoista. Miten en ollut ikinä ennen tätä huomioinut?
Neulottu kissa
Yksi syy on ollut tietysti ajattelutapani, että neuleen pitää aina olla käytännöllinen ja hyödyllinen.
En ollut myöskään kovinkaan kummoinen neuloja siihen aikaan kun lehti tuli, joten en varmastikaan olisi uskaltanut näin monimutkaista ohjetta edes yrittää.

Sanottava on, että tämä ohje ei ollut sieltä kaikkein helpoimmasta päästä vielä nytkään, kun kokemusta on enemmän.  Siinä ei ole kaavion kaaviota ja kuviakin vain yksi. Sanallista ohjetta on useampi sivu ja kokoamisohjeet ovat myös melko yleisluontoiset, ainakin harjaantumattomalle neulojalle.
Omista varastoista löytyi yllättäen mustaa ja valkoista lankaa, tosin reilusti paksumpana versiona kuin ohjeessa suositeltu. Koska tämä kissa oli testikappale ja prototyyppi, en halunnut investoida kalliimpiin lankoihin vaan päätin kokeilla sillä mitä oli. Jouduin tosin ostamaan välillä lisää mustaa lankaa kun kissasta tuli paljon isompi kuin osasin odottaa.
Kissa neulotaan osissa. Ensin neulotaan vartalo ja pää yhtenä kappaleena ja sitten erikseen käpälät ja häntä. Seurasin ohjeita tällä kertaa hyvin orjallisesti, koska en välillä edes ollut varma mitä kohtaa olin tekemässä, saati että mihin se lopulta koko vartalossa sijoittuu.

Kun kaikki osaset on neulottu, ommellaan ne ohjeen mukaan kokoon ja täytetään vanulla. Lopulta eri palaset ommellaan kiinni vartaloon ja tuloksena on toivon mukaan kissa.
Neulottu kiissa
Minulla ei ollut kissan silmiä, joten jouduin improvisoimaan sellaiset kankaasta ja napeista. Kissasta tuli aika hurjan ja villin näköinen, ja aionkin ne vielä vaihtaa jos saan jostain toisenlaisia silmiä käsiini.
Nuoriso ihastui kissaan täydestä sydämestä ja siitä tuli hetkessä supersuosittu myös kaveripiirissä. Kissa on aika villi ja keksii kaikenlaisia kepposia. Koskaan ei voi arvata hyppääkö se oven päältä niskaan vai löytyykö lukemasta sähköposteja.
Neulottu kissa
Malli: Mustavalkoinen kissa, Suuri Käsityö 11-12/2007
Lanka: Novita 7 veljestä, Katia Big Merino, mukana saattaa olla muitakin lankoja, menekkiä en lähde edes arvailemaan
Puikot: 3 mm5 kommenttia: