perjantai 26. joulukuuta 2014

Huovutetut tossut

Hyvää tapaninpäivää ja joulun jälkeistä aikaa! Nyt kun kaikesta herkuttelusta on toivuttu, on aika palata käsitöiden pariin.

Ihastelin tässä joku aika sitten Ingin tekemiä tossuja ja päätin vihdoin ja viimein kokeilla huovutusta. Vaikka olenkin neulonut vuosikausia, niin huovuttamista en ole koskaan kokeillut. Ja tähän ei lasketa niitä vahingossa liian kuumassa pesukoneessa pestyjä villapuseroita ja sukkia.

Minulta jäi yhdestä kierrätysprojektista tähteeksi pari kerää Patons Classic Woolin lankaa, joilla päätin ryhtyä tähän uhkarohkeaan yritykseen. Kiva malli ja selkeääkin selkeämmät ohjeet löytyivät täältä. Käytin omassa projektissani 6 mm puikkoja ja neuletiheys jäi taas arvauksien varaan, joten tällainen pieni "disclaimer" tähän, jos joku sattuu näistä mallia ottamaan.

Neuloin ohjeen koon 38-39 mukaan ja sitä mukaa kun neule edistyi, epäuskoni kasvoi:


Voiko tällaisesta ikinä tulla normaali tossu?

Ennen saumojen ompelua ja pesua tossut näyttivät tältä.


Ohjeen mukaan tossut huovutetaan pesukoneessa 30 asteessa. Minä olin sitä mieltä, että tossut ovat niin jättimäiset, että vaativat 60 asteen kirjopesun. 
Ja kuinkas sitten kävikään?

Ta-daa! Tossuista tuli täydelliset:


Pesukoneen jälkeen ne eivät vaatineet edes kovin väkivaltaisia toimenpiteitä, pieni muotoilu riitti. Sopivat jalkaan kuin valetut.Olen ihan myyty. Jopa kaikkea inhoava teinitytär havitteli näitä itselleen. 
Seuraavat ovatkin jo puikoilla.


2 kommenttia:

  1. Voi kuinka kivannäköiset, tuo vähän korkeampi varsi näyttää hyvältä ja antaa ryhtiä! Huovuttamisen lopputulos on tosiaankin aina arvailua. Kerran olen huovuttanut tossut 30 asteessa, silloin jäivät isoksi ja tein toisenkin pesukonekäsittelyn, muistaakseni sitten 40:ssä. Eri langat saattavat käyttäytyä eri tavalla, tuo Patonsin lanka ei ole minulle tuttu, mutta voisin kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Ingi! Nyt kun olen vauhtiin päässyt niin aion myös jatkaa kokeiluja eri langoilla. Tuo pesulämpötila valikoitui ihan niiden väärin pestyjen villapuseroiden ansiosta. Kun ei niille näyttänyt 40 asteessa välttämättä niin pahasti käyvän niin ajattelin että oikeasti huovutettaville se on liian hellä käsittely.

    VastaaPoista