lauantai 7. kesäkuuta 2014

Ohje: Hihatin

Langaksi käy mikä tahansa 4,5 millisiin puikkoihin sopiva. Itse käytin tässä Apilou-lankaa, joka oli ainoa valkoinen lanka sopivan vahvuisena paikallisen käsityökaupan valikoimissa. Se ei ole villaa nähnytkään, mutta on muuten ihan mukavaa neulottavaa ja vyötteessä luvataan pyhästi ettei se nyppyynny.

Luo 122 silmukkaa. Voit myös luoda enemmän jos haluat pitemmät hihaosat. Tällä mallineuleella silmukkamäärän pitää olla 4:llä jaollinen + 1 reunasilmukka (kummassakin päässä), joka aina kerroksen alussa nostetaan neulomatta.

Aloita mallineule seuraavasti:

1.       Kerros: nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo loput oikein
2.       Kerros: nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, *neulo 4 silmukkaa nurin ja tee langankierto.* Toista kierroksen loppuun.
3.       Kerros: nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, *tee langankierto, pudota edellisen kierroksen langankierto puikolta, nosta seuraava silmukka neulomatta oikealle puikolle, neulo kolme silmukkaa oikein. Vedä nostettu silmukka kolmen seuraavan silmukan ja puikonkärjen yli niin että siitä muodostuu pitkä silmukka kolmen neulotun silmukan ympärille.* Jatka tätä kierroksen loppuun.
4.       Kerros: nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo loput nurin


Kuva mallineuleesta


Jatka näin kunnes työ on 36 cm pitkä.

Päätä neuleen molemmista päistä 16 reunimmaista silmukkaa ja laita keskimmäiset 90 apulangalle. Kostuta ja pingota neule halutessasi tässä vaiheessa. 

Taita neule niin että pitkä sivut ovat yhdessä ja ompele päätellyt reunat yhteen. Näistä muodostuvat pienet hihat. Poimi apulangan silmukat pyöröpuikoille ja luo toisen puolen reunaan vastaava määrä silmukoita.  Neulo nyt pyörönä 10 kerrosta 1o 1n joustinneuletta. Itse neuloin joustinneuleen oikeat silmukat takareunasta, jolloin neulepinnasta tuli vähän tasaisempaa ja kauniimpaa. Päättele silmukat joustavasti.

Luo kumpaankin hihansuuhun pyörö- tai sukkapuikoilla sopiva määrä silmukoita ja neulo pyörönä 10 kerrosta 1o 1n joustinneuletta 10 kerrosta. Päättele.

Mene keittämään itsellesi kuppi kahvia ja ihaile aikaansaannoksestasi!
Jos päätät kokeilla ohjetta, olisi mukava jos laittaisit kommenttikenttään kommentin ja/tai linkin neuleeseesi blogissa / ravelryssä.

Jos huomaat ohjeessa virheitä tai epätarkkuuksia niin kerro ihmeessä. Tämä on ensimmäinen itse kirjoittamani ohje, joten mielellään otan vastaan palautetta.


4 kommenttia:

 1. Mallineule näyttää hienolta ja aloin sitä jo tekemäänkin, mutta jokin tökkii kolmannessa kerroksessa. En tiedä mitä teen väärin, mutta kun vedän silmukan kolmen seuraavan silmukan yli, minulla jää vielä yksi silmukka jäljelle ennen toiston aloittamista uudelleen. Mitä siis teen tuolla silmukalla? Ymmärsin siis, että vedän edellisellä kerroksella tehdyn langankierron kolmen seuraavan silmukan yli, jolloin yksi silmukka jää ylimääräiseksi.

  VastaaPoista
 2. Hei Katja, anteeksi kun jouduit odottelemaan vastausta. Sitä edelliskierroksen langankiertoa ei vedetä silmukoiden yli, vaan se pudotetaan puikolta kokonaan pois. Tätä langankiertoa seuraava silmukka sen sijaan nostetaan neulomatta oikealle puikolle ja vedetään lopuksi niiden kolmen silmukan yli. Toivottavasti tämä auttoi.

  VastaaPoista
 3. Ymmärsinkin vasta pari päivää sitten tuon ohjeen. Ajattelin jotenkin sitä kolmoskerrosta, että siinä olisi kaksi erilaista neljän settiä, mutta sitä samaa settiähän siinä toistetaan, jolloin eka kommenttini on aiheeton. Kiitos tästä ohjeesta, kivan näköistä jälkeä tulee, kun vaan ehtisi tekemään työn loppuun saakka.

  VastaaPoista
 4. Hienoa, että alkoi sujumaan. Tämä malli on tosi helppo ja yksinkertainen kun siihen pääsee kiinni. Ja lopputulos on silti aika näyttävä.

  VastaaPoista