lauantai 1. marraskuuta 2014

Kämmekkäät: ohje
Lanka: Novita 7 veljestä tai vastaava
Puikot: 4 mm
Koko:  Naisen M-L koko. Ohjetta on helppo suurentaa tai pienentää; mallikerta on jaollinen 5:llä, joten silmukkamäärää voi sen mukaan vähentää tai lisätä.


Luo yhteensä 40 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle.  Neulo 1. krs neuleen alussa kahteen kertaan ja jatka sitten 2. kerroksesta eteenpäin seuraavasti.

1. krs
*1 s nurin, 1 s kiertäen oikein (silmukka neulotaan takareunasta), 1 s nurin, 2 oikein*, toista *…*

2. krs
*1 s nurin, 1 s kiertäen oikein, 1 s nurin, 1 s oikein, langankierto, 1 s oikein (silmukkaluku lisääntyy)*, toista *…*

3. krs
*1 s nurin, 1 s kiertäen oikein, 1 s nurin, 3 s oikein*, toista *…*

4. krs
*1 s nurin, 1 s kiertäen oikein, 1 s nurin, 3 s oikein, vedä näistä viimeksi oikein neulotuista silmukoista ensimmäinen silmukka kahden seuraavan silmukan yli (silmukkaluku vähenee)*, toista *…*

Tätä mallikertaa toistetaan koko kämmekkään pituus. Noin kuuden mallikerran jälkeen tee peukalokiila mallikertojen väliin seuraavasti:

Lisää 1 s poimimalla silmukoiden välinen lanka  vasemmalle puikolle ja neulomalla se kiertäen oikein. Neulo 1 s normaalisti oikein, ja lisää tämän jälkeen 1 uusi silmukka em. tavalla (lisätty 2 s, peukalokiilassa nyt yhteensä 3 s).

Jatka mallineuletta yllä mainitulla tavalla ja samaan aikaan joka toisella kierroksella lisää peukalokiilan kumpaankin reunaan 1s, kunnes peukalokiilassa on yhteensä 11 s. Siirrä ne seuraavalla kierroksella apulangalle. Lisää peukalokiilan kohdalle 1 uusi silmukka ja jatka muun osan neulomista pyörönä mallineuletta toistaen samaan tapaan kuten neuleen alussa.

Toista mallikertaa haluamasi pituus ja päättele silmukat. Poimi peukalokiilan silmukat apulangalta ja luo yläreunaan 2 uutta silmukkaa. Jaa nämä silmukat kolmelle puikolle ja neulo peukaloa haluamasi pituus. Päättele.

Yhdellä puikolla toistetaan siis seuraavaa mallikertaa (kuvassa neljä mallikertaa, yksi mallikerta näkyvissä vihreällä):
¬\
-
K
-


¬\
-
K
--
K
--
K
-

O

-
K
-

O

-
K
--
K
--
K
-


¬\
-
K
-


¬\
-
K
--
K
--
K
-

O

-
K
-

O

-
K
--
K
--
K
-Neulotaan oikein
-
Neulotaan nurin
K
Neulotaan kiertäen oikein  (neulotaan takareunasta)
O
Langankierto
¬\
Neulotaan oikein ja kun kaksi seuraavaa silmukkaa on neulottu oikein, vedetään lopuksi niiden yli (silmukkaluku vähenee)Ei silmukkaa

Toistettava mallikerta

2 kommenttia:

  1. Ensimmäinen kämmekkä valmis. Olen tyytyväinen lopputulokseen. Ohje on selkeä, malli kaunis. Ja mikä tärkeää, ei tarvinnut neuloa inhoamaani resoria. Suosittelen lämpimästi!

    VastaaPoista
  2. Hei. Kiva ohje mutta tyssäsi kokonaan tuohon peukaloaukon tekemiseen, joten olisiko mahdollista saada vähän tarkempia ohjeita? Missä kohtaa lisätään silmukkaa, millä puikolla jne..

    VastaaPoista