lauantai 9. tammikuuta 2016

Vuoden ensimmäinen villatakki

Ensin tiedotusluontoista asiaa: En ole yrityksistä huolimatta saanut yhteyttä blogiarvonnan voittajaan annunannuun, joten jos luet tämän, niin ottaisitko yhteyttä niin saan palkinnon postiin. Jos en saa annunannua kiinni tämän kuukauden aikana niin arvon palkinnon uudelleen.

Sitten muihin asioihin. Tässä blogissa on harrastettu taas kierrätystä. Entinen virkattu Suzanne-takkini sai uuden olomuodon.


Virkkasin  Suzannen muutama vuosi sitten ja käytin sitä vain muutaman kerran ennen kuin se siirtyi kaapin perukoille. Pitsimäisen ilmavaksi virkattu takki oli viileällä säällä liian kylmä ja lämpimällä auttamattoman kuuma.
Purkuun siis.
Takissa oli kuitenkin täydellisen sävyinen vetoketju, jonka halusin säilyttää. Piti siis löytää vetoketjuun sopiva malli.


Aikani Ravelryä peratessani löytyi Samus. Malli oli kuitenkin sellaisenaan vähän liian tätimäinen minun makuuni, joten päätin tehdä sille nuorennusleikkauksen.

Leikkaus aloitettiin reippaalla vartalonmuokkauksella. Virallisessa ohjeessa vartalo tehdään ilman muotoiluja ja jätetään melko lyhyeksi. Hihat neulotaan erikseen ja ommellaan paikoilleen.
Minä en saa koskaan hihan pyöriöstä ja hiha-aukosta samankokoisia, joten mukavuudenhaluisena menin helpoimman kautta ja neuloin takin ylhäältä alas yhtenä kappaleena. Silmukkamäärät sain tutkimalla useampia vastaavasta langasta tehtyjä malleja ja laskemalla summamutikassa näiden keskiarvot.


Vyötärölle tein muotoiluja, vaikkei sitä näin joulun jälkeen otetuista kuvista huomaakaan.
Pituus määräytyi sen täydellisesti tähän lankaan sopivan vetoketjun mukaan.

Alkuperäisen ohjeen mukaan takkiin neulotaan icord-reunus. Minulla on sellainen muistikuva icord-reunuksista noin yleisesti, että ne ovat hyvin työläitä ja tuskallisia. Niinpä ratkaisin vetoketjureunan niin, että jätin jokaisen rivin kolme ensimmäistä silmukkaa neulomatta. Helman palmikkoon en tehnyt mitään reunusta, näin siitä tuli mielestäni siistimpi.

Nuorennusleikkauksen lopuksi neuloin kaula-aukon silmukoista takkiin hupun. Reunaa koristamaan tein samanlaisen palmikkoreunuksen kuin hihoissa ja helmassa.Palmikot neuloin kuuliaisesti ohjeen mukaan ja ompelin paikoilleen.


Speksit
Malli: Samus
Lanka: Naturally Caron Country
Menekki: Ehkä sama kuin siinä Suzannessa, n. 500 g?
Puikot: 5 mm


Ainoa miinus tässä neuleessa on se, että pingotuksesta huolimatta neulepinnasta ei tullut kovin siistiä ja tasaista. Johtunee purkulangasta. Pidän kuitenkin mallista ja olen iloinen että vein loppuun kaikki omat suunnitelmat, vaikka kieltämättä välillä tulikin uskon puute. 

Plussaa on se, että tästä tulikin vahingossa juuri se kevätneule, jota olen niin monet kerrat yrittänyt neuloa. Kerrankin ajoissa liikenteessä!


8 kommenttia:

 1. On kyllä todella onnistunut muutos! Ja niin kaunis palmikko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ingi! Joskus kierrättäminen kannattaa, vaikka siinä oma vaivansa onkin :-)

   Poista
 2. Kaunis ja täydellisesti langan väriin sopiva malli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Värin nimi oli muuten 'Renaissance rose', joka melkein paremmin kuvaa sävyä kuin nuo kuvat, joissa se oli vaikea saada oikein näkyviin.

   Poista
 3. Voi, miten upea! Tuota varmasti tulee käytettyä. Tässä takissa näyttäisi olevan kaikki kohdallaan, hienot palmikot, vetoketju, vyötärömuotoilut, ja ihan huippu huppu!

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos! Huomattavasti parempi kuin se ensimmäinen versio :-)

   Poista