sunnuntai 14. elokuuta 2016

Kauluri ja sen ohje

Kävin siis Suomessa kesälomalla ja liekö säillä ollut osuutta asiaan, mutta neuloin kevyiden kesäneuleiden sijaan kaulurin ja pipon.

Molemmat tuli neulottua ihan omasta päästä ja tällä kertaa kirjoitin ohjeetkin muistiin vastaisen varalle.

Aloitetaan kaulurista.


Käytän kylmemmillä ilmoilla aina jotain kaulan lämmitintä. Huivit ovat ihan ok, mutta huiveja on minusta vaikea saada pysymään kiinni ja paikoillaan. Tykkään siitä,  että talvella kylmä ei pääse sisään takin kauluksesta. Parhaita lämmittäjiä tässä mielessä ovat poolopuserot.

Päätin siis neuloa kaulurin joka sopii tämänhetkiseen jokasään takkiini. Syntyi kauluri, joka muistutti niin kellomaista kukkaa, että annoin sille nimen Campanula.


Erittäin helppo ohje kauluriin on seuraavanlainen:

Campanula

Lanka: Katia Air Alpaca, 50 g
Puikot: 4 mm pyöröpuikot
 • Luo 108 silmukkaa. Silmukkamäärä on jaollinen 4:llä, joten lisäämällä tai vähentämällä silmukoita 4:n erissä kaulurista saa halutessaan isomman tai pienemmän. 
 • Neulo 2 oikein 2 nurin joustinneuletta 11 cm.
 • Lisää 11 cm:n jälkeen oikein neulottujen silmukoiden väliin 1 silmukka (Nosta kahden silmukan välinen lanka puikolle ja neulo se kiertäen (=takareunasta) niin ettei lisäyskohtaan tule reikää).  Jatka joustinneuletta nyt 3 oikein, 2 nurin kunnes työssä on 16 cm.
 • Lisää 16 cm:n jälkeen oikein neulottujen silmukoiden loppuun 1 silmukka ja jatka joustinneuletta 4 oikein 2 nurin kunnes työssä on 22 cm.
 • Lisää 22 cm:n jälkeen oikein neulottujen silmukoiden keskelle 1 silmukka ja jatka joustinneuletta 5 oikein 2 nurin kunnes työssä on 27 cm (tai niin pitkä kuin kauluristasi haluat).
 • Jatka neuletta vielä kunnes työn pituus on 30 cm.
Neulo reunus seuraavasti:
 • 1. Krs: *1 langankierto, 1 oikein, 1 lk, 1 o, 1 lk, 1 o, 1 lk, 1 o, 1 lk, 1 o, 1 lk, neulo 2 s oikein yhteen* Toista tätä kerroksen loppuun.
 • 2. Krs: neulo oikein. 
Päättele neule.(Disclaimer: Tätä neuletta ei ole kukaan testineulonut, joten jos huomaat ohjeessa jonkun virheen tai puutteen, niin mielellään otan vastaan palautetta.)

EDIT 17.8.2016
Langan määrä korjattu 100 grammasta 50 grammaan. Huomasin ravelryä päivittäessäni, että Air Alpaca kerät ovat 25 gramman painoisia ja tähän tarvitaan niitä kaksi.

3 kommenttia:

 1. Tuo reunus on todella nätti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ingi! Parilla pitsikerroksella saa tosiaan ulkonäköä muutettua paljon. Tästä on helppo tehdä pelkistetty versio myös ilman reunusta.

   Poista
 2. Tässä tikuttelen tätä kauluria juuri niin tuli kohta kun 5 oikealla silmukka ja 2 nurjalla tehdään eka 27cm tai niin pitkäksi kuin haluaa mutta kuitenkin jatketaanki 30cm mittaiseksi. Pitäisikö tässä kohtaa olla joku lisäys tms.?

  VastaaPoista