lauantai 27. elokuuta 2016

Varustautumista helleaallon jälkimaininkeihin

Brysseliin iski tällä viikolla helleaalto. 

Erittäin vaihtelevan ja vähän koleankin kesän jälkeen lämpömittariin pamahti yhtäkkiä 30 astetta tai enemmänkin. Kaupoista myytiin tuulettimet ja ilmastointilaitteet loppuun ja auringonpalvojat valtasivat puistojen nurmikot. Sää-appsit varoittelivat ääriolosuhteista.


Tarvinneeko sanoakaan, että neuleet eivät nyt houkuttele eivätkä muutenkaan tunnu kovin ajankohtaisilta. Varmaan puikot alkavat taas heilua kun lämpöasteet vähenevät ja kaikki syksyn kiinnostavat telkkarisarjat alkavat.

Taannoisella Suomen kesälomalla sen sijaan tuli neulottua mm. tämä puuvillainen pusero.


Alkunsa tämä sai kun yhdessä kuopiolaisessa sittarissa (Ne karkkihyllyt! Missään muualla maailmassa ei ole semmoisia! Arvatkaa vaan montako salmiakkisuklaata lähti mukaan?) sattui olemaan tarjouskorissa Novitan Eco Cotton –lankaa. Tykkäsin kovasti langan rouheudesta ja kierrätysideasta muutenkin. 
Jos olet blogiani seurannut, niin olet varmasti huomannut, että harrastan aika paljon kierrätystä myös lankojen suhteen; yleensä tosin niin, että puran omia vähälle käytölle jääneitä tekeleitäni ja neulon langoista jotain uutta.

Ravelryssä tästä langasta oli tehty enimmäkseen kodintekstiilejä, mutta Novitan sivuilta löysin muutamia vaateohjeitakin. 
Minulla oli alusta asti ajatuksena neuloa farkkuihin käypäinen rento pusero edessä olevia viileämpiä kesäiltoja varten. Mikään ohje ei ihan sellaisenaan ollut sopiva, joten poimin taas parhaat palat tästä ja tästä mallista, ja yhdistin sekaan vähän omiakin ideoita. Lopputulemana tuli ihan mukava ja helppo pusero, joka valmistui isoilla puikoilla nopeasti siitäkin huolimatta, että otin alun taas pariin kertaan uusiksi kun yliarvoin koon.


Pusero on neulottu yhtenä kappaleena ylhäältä alas. Yläosaan, helmaan ja hihansuihin on neulottu joitakin kerroksia ainaoikeaa (tässä tapauksessa pyöröpuikoilla 1 kerros oikein, 1 nurin).
Takakappaleesta tein vähän pidemmän kuin etukappaleesta, kun sellainen näyttää nykyään olevan muoti. Jos jotain tekisin nyt toisin, niin tekisin helmasta vielä ihan hitusen pidemmän. Luulin nimittäin, kuten joskus on käynyt, että pingotettaessa neule venyy aika lailla. Tämä ei liiemmälti venynyt ja jäikin siten melko naftiksi.


Lanka oli sen verran karheaa, että neulomisessa oli ihan työtä. Lasken tämän puseron neulomisen ihan voimaharjoitteluksi, lankakaan kun ei ollut ihan kevyemmästä päästä. En taaskaan muista paljonko sitä kului, mutta veikkaanpa että noin 8 kerää eli 800 grammaa.  

Langasta vielä sellainen vähän erikoinen huomio, että neulottaessa siihen tuli outo, vähän ummehtunut tai jotenkin tunkkainen haju. En tiedä johtuuko se siitä, että lanka oli kierrätyspuuvillaa. Joka tapauksessa hajuhaitta poistui heti ensimmäisessä pesussa. Langasta irtoaa myös aika paljon nöyhtää, joten vaatteen alle ei kannata laittaa kovin eriväristä t-paitaa.Speksit:
Malli: oma sävellys
Menekki: 800 g
Puikot: 5 mm (Novitan koivu-pyöröpuikot, ihan huiput muuten!)

Tämä pusero päällä on hyvä siirtyä syksyyn päin. Ensin kuitenkin vietetään kunnon intiaanikesää. Läheisessä puistossa järjestetään tänä viikonloppuna Havanabeek musiikkifestivaalit, joissa teemana on tietenkin Kuuba. Sääkin on kuin tilauksesta trooppinen, joten sinne siis! 
Tässä teillekin pienet maistajaiset latinomusiikkia. Tällä saa kyllä lämpötilan nousemaan missä olosuhteissa tahansa. 


SaveSaveSaveSave

2 kommenttia:

  1. Oletpa kauniin ja helteille sopivan puseron neulonut. Olen itsekin hypistellyt tuota lankaa, mutta se ei vielä ole kertonut minulle mitä haluaisi siitä tehtävän. Siis inspistä odotellessa =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna ja toivottavasti inspis on jo iskenyt :-)

      Poista